Arvio: Norjan uuden dekkarikuninkaan Jan-Erik Fjellin uutuuskirja salpaa hengityksen viimeisille riveille saakka

Jan-Erik Fjell: Onnenonkija – Harper&Collins Nordic,  436s.

Onnenonkija on norjalaisen Jan-Erik Fjellin viides dekkari sarjassa, jonka päähenkilö on rikosetsivä Anton Brekk. Fjell on jo noussut Norjan suosituimmaksi dekkaristiksi. Sanotaan hänen olevan Jo Nesbön manttelinperijä.

Onnenonkija on täyttä tavaraa. Jännittävä ja herkullisen monitasoinen rikosvyyhti alkaa purkautua, kun Fredriksstadissa automekaanikko löytää kourallisen luita. Ne ovat olleet jo museoiässä olevan pinkin Cadillacin kätköissä vuosikausia.

Fjellin sankari on pikkukaupungin, Fredriksbergin rikostuktija Anton Brekk, suorapuheinen ja usein suustaan hävytön naistenmies, joka rakastaa uhkapeliä ja ennenkaikkea pokeria. Brekkin apuna työskentelee keppiinsä turvautuva poliisi Magnus Torp. Molemmat ovat syvästi ja tarkasti rakennettuja ihmisiä vikoineen ja traumoineen.

Rikostarinan toinen haara alkaa Las Vegasista jo 70-luvulta. Norjalainen nuori tanssijatyttö Sun etsii amerikkalaista unelmaa ja sotkeutuu kaupungin korruptoituneeseen eliittiin ja ennen kaikkea kasinoa pyörittävään miljonääriin Elliot Applebaumiin.

Fjell kuvaa rikoksien lomassa mm poliiiskoirien kasvatusta pennusta lähtien lämpimästi ja sympaattisesti. Liikumme myös Vietnamin tappavissa viidakkotaisteluissa 70-luvulla.

Fjellin teksti on sujuvaa ja vähäeleistä. Hän kertoo henkilöidensä toiminnnan kautta näiden tunteista, peloista ja himoista. Pystymme samaistumaan uhkaaviin tilanteisiin täysin ja herpaantumatta. Tuntuu kuin Fjell olisi itse ollut Vietnamin teurastuksissa mukana, tai Las Vegasin suuren rahan pokeripöydissä. Anton Brekk tietenkin sortuu pelaamaan kovista summista  suorittaessaan vaarallista rikostutkintaansa Amerikassa.

”Semper fi” on amerikkalaisten merijalkaväen sotilaiden motto. Aina uskollinen. Ihmisen luut Fredriksbergissä, Sunin surullinen kohtalo, Vietnamin sota, poliisikoira Fritzin uroteot ja Elliot Appelbaumin elämän uskomattomat vaiheet Las Vegasissa punoutuvat loppua kohden karmean hyytäväksi ja kohtalokkaaksi selviytymis- ja rikosvyyhdeksi. Anton Brekk on elämänsä pahimmassa tilanteessa. Ulospääsyä ei tunnu löytyvän.

Onnenonkijan jännitys ja kauhu salpaa lukijan hengityksen viimeisille riveille saakka.

Jussi Wahlgren

Onnenonkija on saatavilla e-kirjana ja äänkirjana. Lue näyte tästä.

Faktaa: Jan-Erik Fjell (s. 1982) on debytoi kirjailijana vuonna 2009 romaanillaan Pus. Ensimmäinen rikosromaani Tysteren ilmestyi vuonna 2010. Depyytti palkittiin Norjan SKY-palkinnolla vuonna 2010. Fjell on nuorin kirjailija, jolle palkinto on myönnetty. Hän on näyttelijä Jan Edgar Fjellin poika.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone