Arvio: ”Metsäjätti saa voimaa ajankohtaisuudestaan.”

Vaneritehtaan varjossa

Metsäjätti. Ohjaus: Ville Jankeri. Pääosassa: Jussi Vatanen. 88 min.

Miika Nousiaisen romaaniin (2011) pohjautuva Metsäjätti sijoittuu pieneen Törmälään, joka on riippuvainen kunnan suurimpana työnantajana toimivasta vaneritehtaasta. Pasi (Jussi Vatanen) saapuu Helsingistä lapsuuden maisemiinsa ”tehostamaan” juuri tuotantoennätyksen tehneen laitoksen toimintaa.

Tehtävä on periaatteessa juuri sitä, mitä pian isäksi tuleva Pasi on toivonut tarjotessaan mahdollisuuden ylenemiseen ja paksumpaan tilipussiin. Vanhojen tuttujen ja erityisesti lapsuuden parhaan ystävän Jannen (Hannes Suominen) kohtaaminen osoittautuu kuitenkin ennakoitua vaikeammaksi.

Metsäjätti on monin tavoin perinteinen ja ennalta arvattava, mutta sen aihe saa voimaa ajankohtaisuudestaan. Elokuvan ensi-iltansa oli vain pari viikkoa sen jälkeen, kun UPM oli ilmoittanut sulkevansa kannattavan Kaipolan paperitehtaan. Tämä tuo Metsäjätin tapahtumiin miltei dokumentaarisen mutta uutislähetyksiä inhimillisemmän tunnun.

Ei Suomessa muutenkaan liikaa globalisaatioon ja suuryritysten voitontavoitteluun kriittisesti suhtautuvia yhteiskunnallisia fiktioelokuvia tehdä. Viime vuosilta mieleen tulee lähinnä Aleksi Salmenperän Talvivaaran likaämpäriä huljutellut Jättiläinen (2016).

Romaanin kahden näkökulman tiivistäminen Pasin painiin henkilökohtaisen moraalin ja urakehityksen välillä on toimiva rajaus. Santeri Kinnusen humoristinen kertojaääni sen sijaan tuntuu kokonaisuuteen epäsuhtaisesti istuvalta kirjalliselta jäänteeltä.

J. K. Silvennoinen

Katso Metsäjätti Elisa Viihteen vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone