Arvio: ”Maanalainen rautatie on eittämättä yksi tämän päivän merkittävimmistä romaaneista”

Colson Whitehead – Maanalainen rautatie – Otava 2021

Colson Whitehead on amerikkalainen, moneen kertaan palkittu, menestyskirjailija. Hänen teoksensa Maanalainen rautatie nousi maailmanlaajuisen huomion kohteeksi pari vuotta sitten ja kirjan oikeudet myytiin yli 40 maahan. Eikä syyttä. Maanalainen rautatie on eittämättä yksi tämän päivän merkittävimmistä romaaneista.

Maanalainen rautatie sijoittuu Amerikan etelävaltioihin 1800-luvulle. Afrikkalaisia orjia tuodaan Georgiaan ja Etelä-Karoliinaan yhä kiihtyvällä vauhdilla. Laivalasti toisensa jälkeen purkaa mustia, Afrikasta ryöstettyjä orjia satamissa ja maaomistajat hankivat työvoimaa tiloilleen ostamalla heitä tusinakaupalla pikahuutokaupoissa.

Whitehead kirjoittaa uskomattoman tyynesti ja värittämättä tai alleviivaamatta. Hänen lauseensa ovat yksinkertaisia ja vievät tarinan toimintaa eteenpäin vääjäämättä. Ja väkivalta on läsnä kirjan jokaisella sivulla kouriintuntuvan realistisesti.

Kirjailija on fokustanut kertomuksensa kolmannen polven tyttöorjaan Coraan. Lukija kokee Coran maailman tämän omien tunteiden ja ajatusten kautta.

Arkipäivän kurjuus ja taistelu elämästä ja kuolemasta on Coralle ollut aina itsestään selvää. Hän ei tiedä paremmasta. Isäntien kartanot ja upporikkaat elämäntavat ovat hänelle yhtä kaukaisia kuin Amerikan pohjoisten valtioiden vapaa elämäkin. Molemmista hän on kuullut vain tarinoita.

Cora päättää karata kotiplantaasilta, koska hänen ystävänsä Caesar pyytää ja koska Cora kokee yhden pahimmista väkivallanteoista kohdallaan. Cora on säilyttänyt oikeudentuntonsa ja empaattisuutensa olosuhteista huolimatta.

Orjien karkaamisia siivittävät kertomukset maanalaisesta rautatieverkostosta, jota pitkin pääsee vapauteen. Näitä maanalaisia verkostoja Cora etsii Caesarin kanssa, kunnes vanha palkkionmetsästäjä pääsee karkulaisten jäljille.

Whitehead sivuaa kertomuksen kuluessa myös rodunjalostuksen aatteita. Mustia orjia käytetään ´lääketieteellisiin´ tutkimuksiin. Samoin kuin Amerikan alkuperäisväestöäkin.

Colson Whiteheadin tarina kasvaa loppua kohden eeppiseksi ja monitasoiseksi kuvaukseksi Amerikan historiasta, eikä pelkästään orjuudesta vaan koko sen yhteiskunnallisesta kehityksestä 1800-luvulta lähtien.

Todellisuus ja fantasia sekoittuvat unelmien ja toiveiden sekamelskassa. Mutta onneksi rakkauden kipinäkin syttyy aika ajoin kaiken mielettömyyden keskellä.

Jussi Wahlgren

Maanalainen rautatie on saatavilla ääni- ja e-kirjana. Kuuntele näyte.

Colson Whitehead (s. 1969) on monikertaisesti palkittu newyorkilainen kirjailija, kriitikko ja esseisti. Hän kasvoi Manhattanilla ja opiskeli Harvard Collegessa. Hän on opettanut kirjoittamista lukuisissa yliopistoissa Yhdysvalloissa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone