Arvio: Kohuromaani Vanessa on karmiva tarina alaikäisen hyväksikäytöstä

Kate Elisabeth Russel: Vanessa – WSOY 2020

Amerikkalaisen Kate Elisabeth Russelin esikoisromaani Vanessa on hyytävän tarkka kertomus pedofiliasta. Kirja nousi kansainväliseen kuuluisuuteen jo ennen julkaisemistaan.

Kirjoittajana Russel on osoittanut kypsyyttään ottamalla etäisyyttä vaikeaan, omakohtaiseen, aiheeseen ja kuvaamalla kirjan tapahtumia lähes arkisen koruttomasti ja alleviivaamatta.

Kirjan päähenkilö Vanessa oli viisitoistavuotias lukiolaistyttö, ujo ja syrjäänvetäytyvä älykkö, kun hänen kirjallisuuden opettajansa, neljäkymmentäkaksivuotias Jacob Strane vietteli hänet.

Suhde kesti pitkään, eikä Vanessa vuosien saatossa, suhteen päätyttyäkään, halunnut myöntää, että häntä oli hyväksikäytetty. Hänhän oli itse suostunut ja halunnut seksiä opettajansa kanssa.

Vasta yli kolmekymppisenä Vanessa hitaasti tajuaa, että seksi viisitoistavuotiaan tytön kanssa, vaikka kuinka yhteisesti sovittu ja haluttu, on aina raiskaus. Alaikäinen ei voi ”suostua” seksiin.

Russel kuljettaa lukijaa kahdessa aikatasossa. Seuraamme Vanessan viettelyä hänen omasta näkökulmastaan viisitoistavuotiaana ja toisella tasolla hänen havahtumistaan tosiasioihin yli kolmekymppisenä.

Opettaja Strane (jota ei koskaan kutsuta etunimellä) ei kiirehdi Vanessan kanssa. Hän antaa tytölle Silvia Plathin runokirjoja, alleviivaa rohkeita sanontoja ja kohtauksia. Hän vertaa punatukkaista Vanessaa uskaliaan seksuaaliseen Plathiin. Strane tutustuttaa Vanessan myös Nabakovin Lolitaan, josta tulee Vanessalle lähes pakkomielle.

Vähitellen Stranen puheet rohkaistuvat. Hän alkaa kosketella Vanessaa, kysellen koko ajan tytöltä miltä tästä tuntuu, onko hän miehenä vastenmielinen tai käyttäytyykö hän sopimattomasti.

Russel kirjoittaa seksistä avoimesti. Teini-ikäisen Vanessan sisäisen mielen kuvaukset ovat riipaisevan järkyttäviä.

Kirjan yksi hämmästyttävistä paljastuksista on se, että ilmeisesti suurin osa seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneista alaikäisistä ei edes tajua joutuneensa rikoksen kohteeksi. Vanhemmat miehet osaavat sekoittaa nuoren tytön pään ja sydämen niin, että uhri itse tuntee syyllisyyttä siitä, että on vietellyt pahantekijänsä.

Vanessa on äärettömän tärkeä kirja. #Metoo-aikana sen sanoma on itsestään selvä; Kaikenlainen seksuaalinen kanssakäyminen alaikäisen kanssa on rangaistava rikos.

Jussi Wahlgren

Vanessa on saatavana e-kirjana. Lue näyte täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone