Arvio: Jättekivan toisella kaudella koetaan vauvahuumaa ja nautitaan toimivasta kokonaisuudesta

Elisa viihteen alkuperäissarja Jättekiva jatkuu toiselle tuotantokaudelle.

Mehukkaat puitteet on pystytetty, nyt on aika nauttia toimivasta kokonaisuudesta. Kyseessä on siis arkiromanttinen komedia, jossa suomenruotsalainen Micke (Elmer Bäck) ja punavihreä työläisperheen tytär Aino (Anna Paavilainen) pyrkivät luovimaan ”bättre folk” -ulapan seesteisyydestä rantahietikon puolelle – ei kenenkään maalle, jossa sana on vapaa mutta syntyperä on ainainen jännitteen virittäjä.

Kulttuurien vastakkainasettelun outona katalysaattorina toimii Ainon patalaiska veli Jussi (Mikko Penttilä), joka pesii pariskunnan kämpässä. Toiselle kaudelle Jussin roolia on selkeästi kasvatettu. Jussin ja Micken jatkuva sapelien kalistelu on komedian kannalta hedelmällistä ja Jussin rooli taipuu yllättäviin suuntiin.

Sarjan toisella kaudella pureudutaan niin monista sarjoista tuttuun aiheeseen – vauvahuumaan. Ensimmäinen jakso pyörittää aiheesta tylysti tiivistetyn ja aihetta monipuolisesti perkaavan huumoripommin.

Mitä jos, jos sittenkin, mitä sitten – vauva-aihe saa jaksossa hersyvän tarkkanäköisen ja kaikki mahdolliset kliseet alasti riisuvan käsittelyn. Tiukasti leikattu ja nautittavaksi tiivistetty sanailu toimii mainiosti ja tapahtumat vyöryvät eteenpäin suorastaan hämmentävää draivilla. Kun vauvakuume iskee, tai suoranainen vauvamania, viivytystaistelu on vastahakoisemman puoliskon ainoa vaihtoehto.

Jättekiva / Photo by Cata Portin
Petski (Kari Keronen), Micke (Elmer Bäck) ja Jussi (Mikko Penttilä) käyvät sarjassa ”yksillä”. Kuva Cata Portin.

Valitettavasti toisen jakson kohdalla, kun on aika syventää aihetta, tarina juuttuu asemasotavaiheeseen. Jaksossa riittää napakkaa sanailua lapsiperheen arjesta, jota tuo mukaan kokemuksen syvällä rintaäänellä Micken kaveri Petski (Kari Ketonen). Jakson ”flow” juuttuu kuitenkin arjen rattaisiin.

Kolmannessa jaksossa tarinaa saadaan myös sukulaisvierailusta ja onneksi Micken perheen luona käydään useamman kuin kerran. Ainon vierailut tuossa ”ruotsalaisuuden” linnakkeessa ovat poikkeuksetta herkullisia.

Neljän ennakkojakson perusteella Jättekiva 2 onnistuu sopivasti asettamaan päähenkilönsä luokkaerojen ja yhteiskunnallisten rajaviivojen asianvartijoiksi. Osa sanailusta on tummaa, jopa mustanharmaata ja luontevan keskustelun hajariveiltä löytyy toistuvasti maaliin osuvia piikkejä ja oivaltavia huomioita. Voisi jopa puhua fiksusta viihteestä.

Kiusoittelevan nokittelun lisäksi Jättekiva on sanavalmis ja tarkkanäköinen eikä pelkää ottaa kantaa. Jättekiva uskaltaa tökkiä myös arkojakin aiheita.

Elmer Bäck ja Anna Paavilainen ovat rooleissaan luontevia ja kaksikon kemiat sulautuvat mainiosti yhteen. Jättekivan vahvuus on vastakkainasettelun voimassa – ei ilkeästi vaan osallistuvasti. Kumpi on enemmän oikeassa, ei sillä ole väliä sillä molemmat ovat kuitenkin aina välillä sopivasti kuutamolla. Eläköön kielimuuri ja sen aiheuttamat käännöskukkaset!

Jättekivan toisen tuotantokauden neljä ensimmäistä jaksoa on katsottavissa Elisa Viihteen Aitio-ohjelmakirjastossa. Loput viisi jaksoa tulevat katsottaviksi 14.6.2019.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone