Arvio: Idän Pikajunan arvoitus esittelee uudenlaisen Hercule Poirot’n

Ohjaus: Kenneth Branagh. Näyttelijät: Kenneth Branagh, Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer, Johnny Depp, Josh Gad. 114 min. K12.

Kuluneen vuosikymmenen aikana on televisiossa ja valkokankaalla nähty Sherlock Holmesista lukuisia uusia tulkintoja ja modernisointeja, joissa Arthur Conan Doylen luomaa maailmaa ja hahmoa on pyritty muokkaamaan niin, että ne tuntuisivat tuoreilta mutta säilyttäisivät riittävän tuttuuden. Samaan aikaan Sherlockin kollegan Hercule Poirot’n tulkinta on liki kolmekymmentä vuotta levännyt lähes yksinoikeudella brittiläisen tv-sarjan ja David Suchet’n varassa.

Sen vuoksi on miltei virkistävää, ettei Kenneth Branagh ole lähtenyt kopioimaan Suchet’n täydelliseksi hiomaa, Agatha Christien kuvaukselle uskollista näkemystä belgialaisesta yksityisetsivästä, vaan on rakentanut tästä oman versionsa Idän pikajunan arvoituksessa.

Tuttua ovat tyylikäs pukeutuminen, viiltävä äly ja neuroottinen suhtautuminen symmetriaan. Hämmentävämpää on nähdä aiempaa isokokoisempi ja urheilullisempi Poirot juoksemassa, hyppäämässä ja kantamassa asetta.

Lähtökohta Christien vuonna 1932 ilmestyneeseen romaaniin pohjautuvassa elokuvassa on yksinkertainen ja suurimmalle osalle tuttu. Ylellinen Orient Expressin matka Istanbulista Pariisiin pysähtyy lumeen. Yön aikana amerikkalainen miljonääri rei’itetään veitsellä, ja ilmeistä on, että syyllinen on joku ykkösluokan kahdestatoista muusta matkustajasta. Poirot’n (Branagh) loma on jälleen pilalla.

Branagh ei ole siirtänyt tapahtumia nykyaikaan mutta on modernisoinut juonta toiminnallisempaan suuntaan, jota kuvaus ja leikkaus korostovat.

Elokuva alkaa Jerusalemiin sijoittuvalla irrallisella jaksolla, jossa katsojalle luonnostellaan ”uuden Poirot’n” piirteet. Kun tyylikkäästi pukeutunut belgialainen yksityisetsivä astuu kamelin läjään, päättää hän survaista myös toisen kenkänsä eläimen eritteeseen ”tasapainon säilyttääkseen”. Kohtauksessa voi pelkän vitsin ohella nähdä laajemman viittauksen elokuvan tematiikkaan ja loppuratkaisuun.

Idänpikajunan arvoitus tallennettiin nitraattifilmille ensimmäisen kerran jo vuonna 1934, mutta kuuluisin elokuvasovitus on Sidney Lumetin ohjaus (1974), jossa mestarisalapoliisin roolissa nähtiin Albert Finney. Mieleenpainuvinta elokuvassa on kuitenkin sivuosien poskettoman kova tähtikaarti, johon kuuluivat mm. Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery ja Vanessa Redgrave.

Myös Branagh on kerännyt elokuvaansa poikkeuksellisen nimekkään joukon Michelle Pfeifferistä Judi Denchiin ja Johnny Deppista Willem Dafoeen. Suoritukset ovat hyviä, mutta osittain elokuvan rakenteesta johtuen kohtaukset tuntuvat koostuvan pikemminkin hyvistä yksilösuorituksista kuin kauniista joukkuepelistä.

Poirot’n yliampuvat viikset ja jylhät vuoristomaisemat tuntuvat sijoittuvan tietokoneella luotuun fantasiatodellisuuteen, mutta junan sisätilat ja puvustus ovat komeita. Erityismaininnan ansaitsee elokuvahistorian komein viiksisuojus.

J. K. SILVENNOINEN

Hyppää Idän pikajunan kyytiin Elisa Viihteen Vuokraamossa!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone