Arvio: ”Hiljainen paikka on vuoden kauhuelokuvien parhaimmistoa.”

12674

Hiljainen paikka. Ohjaus: John Krasinski. Pääosissa: Emily Blunt, John Krasinski, Noah Jupe, Millicent Simmonds. 90 min. K16. 2018.

Yhdysvalloissa yllätyshitiksi noussut Hiljainen paikka menee suoraan asiaan esittelemällä maailmansa pelisäännöt: on pysyttävä hiljaa tai jotain kaameaa tapahtuu. Elokuvan alkupuoli on rakennettu taitavasti viisihenkisen perheen vuorovaikutuksen ja toiminnan kautta. Lattialaudasta törröttävä naula muuttuu piinaavaksi uhaksi ympäristössä, jossa pienikin äännähdys voi viedä hengen.

Äänettömyyden vaatimuksen ympärille on rakennettu aiemminkin kauhuelokuvia (Dead Silence 2007; Don’t Breath, 2016) mutta harvoin yhtä onnistuneesti. Omavaraisen perheen sinnittely vierasta uhkaa vastaan postapokalyptisessa maailmassa tuo aluksi mieleen It Comes at Nightin (2017) – sillä erolla, että nyt uhka näytetään myös katsojalle.

Tyttären kuurouden avulla luodaan paitsi lisäjännite, myös selitetään perheen kyky viittomakieleen, jolla lähes kaikki dialogi käydään. Piinaava hiljaisuus toimii niin hyvin, että alkaa miltei harmittaa, kun perinteinen musiikkiraita valtaa siltä lopussa tilan.

Hiljainen paikka selittelee loppua kohden asioita turhan paljon ja luopuu parhaista aseistaan. Perheenjäsenten aidontuntuinen keskinäinen rakkaus ja huoli toisistaan saa kuitenkin välittämään heidän kohtalostaan loppuun asti. Kenties luonteviin kemioihin vaikuttaa se, että päärooleissa nähtävät John Krasinski ja Emily Blunt ovat aviopari myös tosielämässä.

J. K. Silvennoinen

Hiljainen paikka katsottavissa Elisa Viihteen Vuokraamossa.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone