Arvio: ”Helena Immosen esikoisteos on Suomen kansan painajainen, joka ei toivottavasti koskaan enää toteudu”

Helena Immonen: Operaatio Punainen Kettu – Crime Time, 2020

Helena Immosen esikoisteos Operaatio Punainen Kettu on karu ja pelottava kuvaus Venäjän ja Suomen välisestä mahdollisesta kriisistä. Kysymys ei ole ainoastaan kybervaikuttamisesta tai väärän tiedon levittämisestä sosiaalisessa mediassa.

Helena Immonen tuntee Suomen sotalaitoksen ja puolustusvoimien toimintatavat. Reservin kertausharjoituksissa kirjan päähenkilö, reservin luutnantti Riina Koivu, harjoittelee amerikkalaisten kanssa vihollisen tuhoamista.

Vihollinen on Venäjä. Se on lukijalle selvä heti alusta. Ja syystäkin. Heti tarinan alussa Ruotsin hallitus ilmoittaa yllättäen, että se liittuu NATOon. Parin päivän kuluttua Venäjän vihreät miehet valloittavat Ruotsin Gotlannin saaren ampumatta laukaustakaan. Mieleen tulee Krimin miehitys.

Amerikka lupaa tukijoukkoja Ruotsiin ja Suomesta lähetetään samantien erikoisosasto vapauttamaan Gotlanti. Ruumiita tulee.

Mutta mikä on Venäjän toimien takana? Suomen sotilastiedustelun operaatiokeskus, jossa Riinan mies Mikael työskentelee, käy ylikierroksilla yrittäessään selvittää, mitä Venäläiset ajavat toimillaan takaa.

Ja kohta venäläinen Suhoi-hävittäjä härnää suomalaista Hornettia Sipoon metsien yllä. Ohjukset lähtevät kummastakin hävittäjästä…

Immosen henkilöt ovat eläväisiä ja arkipäivässä toimivia tavallisia ihmisiä. Kaikilla on omat ongelmansa, joko parisuhteissa, työssä tai suhteessa omaan itseensä. Työt stressaavat ja kriisitilanne saa ihmiset käyttäytymään oudosti. Ystävyys joutuu kovalle koetukselle.

Immosen dialogi on monipolvisen runsasta. Ihmiset puhuvat paineen alla välillä tolkuttomasti ja sekavasti.

Immonen kuvaa tasavallan presidentin Sauli Niinistön otteita osuvasti ja analyyttisesti. Niinistö joutuu kriisin aikana tekemään elämänsä vaikeimpia päätöksiä.

Hätäneuvotteluissa presidentti Putinin kanssa Niinistö on horjumaton ja määrätietoinen.

Kaikki eivät kriisistä selviä hengissä. Sota on julmaa.

Mutta elämän on jatkuttava. Liikumme hautajaisista häihin ja lapsen syntymisen kautta kohti tulevaisuutta.

Immosen Operaatio Punainen Kettu on Suomen kansan painajainen, joka ei toivottavsti koskaan enää toteudu oikeassa elämässä.

Teksti: Jussi Wahlgren, kuva Petri Mulari

Operaatio Punainen kettu on saatavilla myös e-kirjana. Lue näyte täältä.

Helena Immonen (s. 1986) on turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt journalismin ja viestinnän ammattilainen, sissiradisti ja reserviupseeri. Lapsena Helena halusi olla cowboy ja astronautti, mutta ennen kaikkea hän halusi seikkailla. Helena rakastaa hyviä tarinoita ja haaveilee hevosen omistamisesta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone