Arvio: ”Harri Nykäsen kuudes Ariel Kafka-dekkari on täynnä tiivistä ja kihelmöivää jännitystä”

Harri Nykänen: Vasikka (Crime Time 2020)

Harri Nykäsen kuudes Ariel Kafka-dekkari Vasikka on täynnä tiivistä ja kihelmöivää jännitystä. Joukosta erottuva juutalainen rikostutkija Ariel Kafka joutuu arkipäivässään usein rasismin kohteeksi. Harri Nykäsen Vasikassa rasismi toimii oleellisena osana vieraan vallan terroristisuunnitelmia.

Tarian alkaa Vantaan vankilasta, josta kolme erilaista rikollista on tarkoitus kuljettaa samalla vankikuljetuksella keskustaan. Matka keskeytyy, kun naamioidut miehet pysäyttävät pikkubussin ja kaappaavat niin vangit kuin vankien vartijatkin.

Ruumiita alkaa ilmestyä ja Arielin tutkimukset johtavat Malmin rähjäiseltä Tattarisuon teollisuushallialueelta Espanjan aurinkorannikolle ja edelleen kaiken takana kummittelevan Venäjän kyber-vaikuttamisen ydinalueelle.

Ariel tutkii ja monimutkainen huumekauppiaiden, hullujen ja uusnatsien sekasotku alkaa saada tunnistettavia piirteitä. Tattarisuolla on autokorjaamojen ja romukauppiaiden seassa myös yllättävän kylmäverisiä kansainvälisiä toimijoita.

Nykänen kirjoittaa tarkasti ja turhia konstailematta. Juoni etenee kiihtyvään tahtiin. Poliisitutkinnan monipolviset byrokratiat ja nyky-yhteiskunnan poliittiset valtapiirit tuntuvat välillä tappelevan keskenään. Kuka tutkii ja mitä oikeastaan tutkitaan?

Miksi SUPO haluaa vaikuttaa Arielin tutkimuksiin? Kuka astuu kenen varpaille? Poliisin sisäinen valtataistelu sekottaa kuvioita. Ariel Kafkan työmoraali joutuu kovalle koetukselle.

Ariel saa itsekin henkilökohtaisesti kokea ulkovaltojen kiristystoimia. Rotuvihaa lietsotaan ja syyllisiä lavastetaan osana isompaa demokratian vastaista taistelua.

Nykäsen tarina on tämän päivän suomalaista todellisuutta. Vähemmistöt yrittävät selviytyä parhaansa mukaan. Raha ja mammona houkuttavat myös rehellisiä ihmisiä. Ilmiantajia ja vasikoita tarvitaan rikollisen maailman sisällä ja oikeusvaltion ytimessä. Kukaan ei Vasikassa tunnu olevan oikeasti oma itsensä. Kehenkään ei voi luottaa, ei poliisin puolella eikä rikollismaailmassa.

Harri Nykänen on jälleen kirjoittanut huippudekkarin, joka koskettaa meitä jokaista.

Teksti: Jussi Wahlgren. Kuva: Veikko Somerpuro

Vasikka on julkaistu myös e-kirjana ja äänikirjana. Lue näyte.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone