Arvio: "Extractionissa potkitaan tyyppejä kuin naapurin sikaa"

Extraction. Ohjaus: Tony Giglio. PO: Jon Foo, Danny Glover, Vinnie Jones, Falk Hentschel, Sean Astin. 102 min. K-16. 2013. Teksti: J.A.Kaunisto

Käsikirjoittajana ja ohjaajana toimintapätkiä kuten U-Boat – Vihollisen kynsissä, Death Race ja Chaos työstänyt Tony Giglio tekee meneviä äijäelokuvia. Hyvänä esimerkkinä mainitaan vuonna 2013 ilmestynyt Extraction. Leffan pääasiallinen tarkoitus on asettaa päähenkilön tielle tasaisin väliajoin tyyppejä, joita lyödään ja potkitaan kuin naapurin sikaa. Tähän tarkoitukseen leffaan on valittu juuri oikea mies. Irlantilais-kiinalainen britti Jon Foo on esitellyt kamppailulajien taitojaan elokuvissa kuten House of Fury, Tekken, Batman Begins ja The Protector. Foo pätkii porukkaa pinoon näyttävästi ja idearikkaasti. Myös Tony Giglion kasarityylinen, vähäeleinen ohjaustyö tukee Foon suoritusta. Extraction kulkee kasarisuosikkien rinnalla ilman ylettömiä erikoistehosteita. Leffa voisi aivan hyvin olla Stallonen tai Chuck Norrisin vanhojen töiden lämmittelyä.

Die Hard, The Raid, Zero Dark Thirty ja tv-sarja 24 samassa paketissa, ja sopivan halvoissa lavasteissa. Giglion leffaan ei dollareita ole tuhlattu. Elokuvan näyttämönä toimiva hi-tec -vankila vaikuttaa ruosteiselta varastorakennukselta. Maan alle rakennetun vankilahelvetin tasokerroshyppely on tuttua niin monesta toimintaleffasta. Juoni on simppelin sotkuinen ja sivuosassa nähtävät ’potkittavat’ ovat pahimmillaan suoraan pystymetsästä. Mutta, silkkana äijätoimintana ja tappeluleffana Extraction toimii kiitettävästi. Kuten aina, vauhtia on pidettävä yllä sillä mitään järkevää sanottavaa elokuvan hahmoilta ei ole lupa odottaa.

Foo esittää amerikkalaisten über-salaisen erikoisjoukon hahmoa, joka suuntaa porukkansa kanssa noutamaan tšetšenialaisessa vankilassa viruvaa terroristia. Käy ilmi että operaation sisällä on myyrä. Ainoana henkiin jäävä Foon esittämä taistelija joutuu pätkimään koko vankilan päreiksi saadakseen terroristikontaktin ulos häkistä. Onneksi terroristihyypiö (Falk Hentschel) osaa myös potkia. Vankilan lisäksi draamaa riittää erikoisjoukkojen tukikohdassa petturin selvittelyjen penkoessa esiin syyllisiä kuin kunnon dekkarissa on tapana. Tukikohdassa komentoa pitää vanha ’luppakorva’ Danny Glover. Elokuvan loppuun saadaan vielä ’repäisevä’ yllätys.

Taru Sormusten Herrasta -elokuvista Samvais ”Sam” Gamgin roolista tuttu Sean Astin nähdään yllättäen nilkkimäisen ku*ipään roolissa. Entinen walesilainen jalkapalloilija Vinnie Jones on vakuuttava rumilus joskin kiliseinen ja yksiulotteinen vankilan diktaattori. Jon Foo on kuitenkin elokuvan ainoa tähti. Kohtaukset rakennetaan Foon varaan ja mies on luottamuksen arvoinen. Näyttelijässä on välittömästi myötätuntoa herättävää karismaa. Vanhakantainen toiminta on elokuvan ehdoton kulmakivi. Taistelukohtaukset ovat parhaimmillaan ’taidetta’ ja niitä riittää! Onneksi elokuva ei yritä edes olla mitään muuta kuin rehellistä mättöä ja äijäuhoa.

Elokuva vuokrattavissa Elisa Viihteessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone