Arvio: Ei haukku haavaa tee -sarja on sujuvasti etenevää koko perheen viihdettä – ”pääosassa oleva koira on mainio tapaus!”

EiHaukkuHaavaaTee_SnellmanMilo_PaunioKanerva_ShepstoneJulia_HeikkiläPirjo-1

Elisa Viihteen uusi kokoperheen komedia Ei haukku haavaa tee asettaa ohjaajalle kaksi erikoishaastetta – lapset ja eläimet.

Vaikka uutuussarjassa lapsi ei ole enää taaperoiässä ja koiriakin on vain yksi, lienee kuvauksissa sattunut ja tapahtunut enemmän kuin yhden komediasarjan tarpeiksi. Koira on kuitenkin aivan mainio tapaus ja ehdottomasti pääroolinsa ansainnut. Tosin puhuttaessa pääroolista, koiran rinnalle on nostettava Hannele Lauri, joka on ikäänkuin erottamaton osa koiraa – tai koira yhtä kuin Hannele Laurin henkilöhahmo. Ymmärsitkö?

EiHaukkuHaavaaTee_LauriHannele_2

Komedian aloitussanat lausutaan, kun Pirjo Heikkilän esittämä perheenäiti toivoo puolihuolimattomasti maanvaivaksi osoittautuneen anoppinsa kuolemaa. Syystä, jonka vain tarinan käsikirjoittajat tietävät, anoppi jää kummittelemaan poikansa vaimon perheeseen – niin, että vain vaimo näkee anoppinsa koiran seuralaisena. Anoppi siis elää koirassa, koiran henkenä on anoppi – kuitenkin aaveen tavoin Hannele Laurin olemus on vain kuvajainen, joka on yhtä koiran kanssa. Jos koira syö jotain epämiellyttävää, maku maistuu anopin suussa.

Miksi anoppi piinaa poikansa vaimoa – no auttaakseen kaikessa, missä voi ja pystyy. Apua tarvitaan lähinnä teini-ikäisten lasten kanssa, jotka käyvät läpi tuttuja kasvavan nuoren vaiheita. Perheen päänä oleminen lankeaa paljolti äidille, sillä  Jarkko Lahden esittämä isä on hieman saamaton ja kulisseissa viihtyvää lajia. Sanomatta lienee selvää, ettei anopin apupalvelu herätä Heikkilän roolihahmossa hurraa-huutoja.

ei haukku jarkko

Sarjan edetessä huomio keskittyy enemmän perheen teineihin, joiden hapuilusta arkipäivän keskellä saadaan aikaiseksi kevyttä huumoria. Muutenkin Ei haukku haavaa tee on valinnut linjakseen perhekomedian. Vaikka paikoin huumori on tummaa, jopa mustaa, kielletty-merkkejä on turha viljellä. Huumorin ei voi sanoa oleva hampaatonta mutta kylläkin valtavirtaan sopivaa. Alussa nähtävä anopin ja pojan vaimon vastakkainasettelu sulaa nopeasti jopa haparoivaksi yhteistyöksi. Sarja menettää suurimman lyömä-aseensta purkaessaan liiaksi haamun ja piinatun välistä kytevää jännitettä. Toisaalta, haamukuvio toimii sarjassa lähes kaiken toiminnan katalysaattorina.

Parhaita huomioita syntyy arkisista tilanteista, jotka tulevat vastaan puolihuolimattomasti. Yhtenä huippuhetkenä voi mainita koiran kokeman kiiman eli juoksuajan, joka tarttuu luonnollisesti myös haamuun. Hannele Laurin roolihahmo tuntee outoa ja pakottavaa kutinaa – aihe, josta olisi repinyt tuhmaa juttua vaikka kuinka, mutta sarjassa pysytään selkeästi koko perheelle sopivan huumorin rajoissa.

haukku kanerva

Sarjan onnistumisen edellytyksenä on toimiva pääpari ja ehto täyttyy täydellisesti Pirjo Heikkilän ja Hannele Laurin toimesta. Myös koiran suoritus on aivan suvereeni. Teini-ikäisten lasten rooli on suuri ja kaksikko Kanerva Paunio ja Milo Snellman onnistuvat haasteessaan hyvin. Jarkko Lahden luonnostelema isä jää kovin hajuttomaksi ja mauttomaksi, vaikka roolissa on selvästi potentiaalia.

Ohjaajat Lauri Nurkse ja Olli Ilpo Salonen sekä käsikirjoittajat Nurkse, ja Pirjo Heikkilä ja Riku Suokas ovat onnistuneet tuottamaan sujuvasti etenevää koko perheen viihdettä, jota ei ole tarjolla koskaan liikaa. Harmitonta, kyllä vain mutta samalla sympaattista ja ihmislähtöistä arkikomediaa.

Teksi: J.A. Kaunisto

Ei haukku haavaa tee -sarjan kaikki kahdeksan jaksoa on julkaistu Elisa Viihde Aitio -suoratoistopalvelussa. Katso traileri alta.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone