Arvio: Downshiftaajien kolmoskaudella suunnaksi otetaan maaseutu: ”Askelmerkit ovat vahvat”

Elisa Viihteen Downshiftaajien ensimmäinen kausi oli mainio esimerkki kekseliään ja tarkkoja huomioita tekevän käsikirjoituksen vahvuudesta.

Sarjassa onnistuttiin käsittelemään iso nippu trendikkäitä ja mediaseksikkäitä aiheita tavalla, josta ei puuttunut itseironiaa tai ”emme naura sinulle vaan nauramme sinun kanssasi” -henkeä.

Kun hyvän elämän kulissit kaatuvat, mutta mieli ei seuraa perässä, jälki voi olla rumaa.

Downshiftaajissa mainio piirre oli myös painopisteen jakaminen kahden juonijatkumon välillä. Tommin (Jussi Vatanen) ja  Sadun (Iina Kuustonen) pakonomaisen syöksykierteen rinnalla seurattiin parempiosaisen kaupunkilaisperheen arkea eli Sadun veljen Aaron (Mikko Leppilampi) ja Pian (Niina Lahtinen) matkaa parisuhteen lopullisen helvetin porteille. Sivuhenkilöillä lisättiin pureksittavien aiheuden kirjoa, vaikkapa mummoilukammoisen Marja-Liisan (Anna-Leena Härkönen) kipuilulla tylsistyneen hienostorouvan arjessa.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti myös sarjan toisella tuotantokaudella, jossa mopo lähti lievästi käsistä. Lottovoiton ympärille kietoutunut kausi vaikutti hetkittäin väkinäisemmältä ja varsinkin Iina Kuustosen esittämän Sadun vähäinen rooli aiheutti tyhjän aukon. Toisaalta Alina Tomnikovin esittämä taiteilija-Anna ja Pirkka-Pekka Peteliuksen mainio yliviriili Raimo pelastivat paljon.

Kolmannella kaudella ohjausvastuu on jaettu Juha Lankisen (Suden hetki, Uusi päivä) ja Antti Heikki Pesosen (Sipoon herttua 2, Roba) kesken. Pääkäsikirjoittajana on toiminut Leo Viirret

juttu jatkuu…

Downshiftaajat_3kausi_Vatanen

Kolmannen kauden osalta asetelmat käännetään jälleen ylösalaisin. Kahden ensimmäisen kauden vahvuudet ovat löytyneet betoniviidakon kirjoittamattomien lakien ja nyky-yhteiskunnan säädös-ja tapailmapiirin paineen sietämisessä – nyt suunnaksi otetaan maaseutu. Pystyykö sarja enää tuottamaan katsojille vastaavaa määrää tarkkanäköisiä huomioita ja maaliin osuvia piikkejä?

Kolmen ensimmäisen jakson perusteella Tommi onnistuu jälleen tarttumaan projektiin, jossa onnistumisen mahdollisuudet ovat miinuksella. Kotikunta kutsuu ja piirit ovat tutut mutta rajoittuneet. Vanhoja kaunoja ja kytköksiä löytyy jokaisen nurkan takaa. Satu on jälleen vahvasti kuvioissa – oman uuden intohimonsa parissa. Maaseutu on trendikästä, siis sinne.

juttu jatkuu…

Downshiftaajat_3kausi_Leppilampi_Lahtinen

Kolmen jakson perusteella Aaron ja Piian parisuhde vaikuttaa enemmän sotatantereelta kuin avioliitolta. Leppilammen ja Lahtisen väkevän sanallinen vuorovaikutus toimii toistuvasti mielenkiinnon moottorina, vaikka yletön huutaminen käy hermoille. Tommi ja Satu jäävätkin aluksi lievästi sivuraiteille mutta kolmannen jakson perusteella jännitteet alkavat kasvaa odotuksia lupaillen.

Marja-Liisan yksinäisyys johtaa jäätävään kohtaamiseen miellyttävän miehen kanssa, jolla on yksi kylmäävä ”vika”. Vahvoja sivuhahmoja löytyy ainakin kunnanjohtajasta ja useammasta Tommin entisestä koulukaverista. Myös Pian isän (Tapio Liinoja) ilmaantuminen kuvioihin aiheuttaa ylimääräisiä ohjelmanumeroita.

Tilanteiden jakautuminen kaupungin ja maaseudun välille luo onnistuneen dynamiikan lisäyksen. Riittääkö kolmannelle kaudelle riittävästi pureksittavaa, se jää nähtäväksi. Kolmen jakson osalta pajatsoa ei tyhjennetä kerralla mutta askelmerkit ovat vahvat.

Teksti: J.A. Kaunisto

Downshiftaajien 3. kauden neljän ensimmäistä jaksoa on katsottavissa Elisa Viihde Aitiossa. Jaksot 5-9 julkaistaan torstaina 2.7.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone