Arvio: Bulletsin hehkutuksille löytyy katetta – ”kamppailee tasapäisesti ulkomaisten sarjauutuuksien kanssa”

Elisa Viihteen alkuperäissarja Bullets on jo ennakkoon saanut hehkutusta kansainvälisen mittapuun tuotannostaan. Cannesista tuomisina oli kehuja ja Euroopasta on saatu budjettiin lisävahvistusta. Sarjan kolmen jakson ennakkokatselun perusteella kehuville kommenteille löytyy katetta. Sarjan aihe on ajankohtainen, käsikirjoituksen ideoita ei tyhjennetä kahteen ensimmäiseen jaksoon ja Nordic noirin taustakehykset antavat tapahtumille selkeät suuntaviivat.

Bullets tuo kansainvälisen rikollisuuden ja erityisesti terrorismin Suomeen. Aihe vaikuttaa maahanmuuttovastaisten tahojen alleviivaamalta pahimmalta vaihtoehdolta – huumerikolliset käyttävät turvapaikanhakijoita huumemuuleina ja samalla Suomeen soluttautuu terroristiyhteyksiä omaavia toimijoita. Kun tarinaan lisätään vielä alkujaksoissa viitteeksi jäävä poliisin korruptiota sivuava juonenhaara, käsikirjoittajilla on aineksia varsinaiseen tuomiopäivän julistukseen. Käsikirjoitus paljastaa sattumia kuitenkin sopivan pieninä palasina.
bullets kosonen
Sarjan ohjaajalla Pete Riskilla on historiansa Lordin kauhukabinetissa. Riskin ohjaustyössä korostuu synkkä ja pimeä vuodenaika. Talvinen Helsinki on väritön paikka. Kontrasti on suuri takautumina nähtäviin värikylläisiin Kaukasian kuviin. Riskin rytmi on sopivan verkkainen. Kuten näyttelijöiden kiireetön ja niukka puhetyyli, myös kuvallinen kerronta ei turhia hötkyile. Sarjan silmiinpistävä ominaisuus on naisnäkökulman selkeä korostaminen. Krista Kososen esittämässä peitepoliisissa on kivikasvoisuuden vastapainona maailmanparantajan herkkyyttä, samaa voi sanoa Game of Thrones -sarjassakin nähdystä Sibel Kekillistä. Myös Outi Mäenpään esittämä salaperäinen tiedustelujohtaja antaa tarinaan vahvaa naisnäkökulmaa. Samalla sarjaan saadaan ihmisläheisempää otetta ja henkilöhahmoista välitetään eri tavalla kuin monissa vastaavissa kansainvälisissä tuotannoissa.
bullets korpela
Jos kahden päähenkilön, peitepoliisin ja terroristiepäilyn, ansiosta sarjaan tuodaan epätavallinen annos empatiaa, Tommi Korpelan esittämä huumepoliisi putoaa väistämättä ahtaaseen tyyppilokeroon. Yhden ilmeen puurtajalla on kliseisesti kotiolot rempallaan vaikka Korpelan luonnostelemalla poliisilla on vielä toivoa.
Ennakkojaksojen perusteella sarjaa on vaikea jättää kesken. Kososen ja Kekillin yhteisissä kohtauksissa on korostettua jännitettä. Tapahtumaa ja toimintaa on riittävästi ja vaikka väkivalta tuottaa ruumiita tasaiseen tahtiin, kauheudet jäävät katsojan mielikuvituksen varaan. Hiljalleen paisuvana vyörynä juonikuvio vaikuttaa kutkuttavalta ja varsinkin kolmannessa jaksossa alkuasetelmien luonnin jälkeen päästään kunnolla vauhtiin. Jos silmiinpistävien kliseiden ei anna liikaa vaikuttaa, Bullets kamppailee monikansallisten sarjauutuuksien kanssa tasapäisesti ja pienten painotuserojen johdosta tavoittelee jopa pientä etulyöntiasemaa.
Kymmenosaisen Bulletsin kolme ensimmäistä jaksoa ovat katsottavissa Elisa Viihteen Aitiossa. Loput jaksot ilmestyvät viikon välein niin, että koko sarja on katsottavissa 9. marraskuuta.
Teksti: J.A. Kaunisto
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone