Arvio: ”Atomic Blonde on väkivaltapiehtarointi, jota eivät juoni tai turha realismi häiritse”

Atomic Blonde (2017)
Charlize Theron

Atomic Blonde. Ohjaus: David Leitch. Pääosassa: Charlize Theron. 115 min. K16.

Sarjakuvaan The Coldest City perustuvassa Atomic Blondessa odotellaan muurin murenemista vuoden 1989 Berliinissä. Tai oikeastaan muistellaan sitä takaumien kautta hänen majesteettinsa kuulusteluhuoneessa pieleen menneen operaation jälkeen. Kuulustelulampun kiila osoittaa brittiagentti Broughtoniin (Charlize Theron), joka on ollut selvittämässä kollegansa murhaan liittyviä tapahtumia.

Atomic Blonden Berliini on vakoilijoiden hiekkalaatikko, jossa jokainen leikkii omilla säännöillään ja kaivaa välillä tiensä naapurin tontille. Päivisin kaupunki on harmaa möhkäle neuvostobetonia, öisin neonhohteinen ja eroottinen tanssilattia, jossa soivat aikakauden hitit.

Charlize Theron osoitti jo Mad Max: Fury Roadissa sopivansa toiminnallisempiin rooleihin, mutta vasta nyt hän lunastaa täyden potentiaalinsa toimintatähtenä. Broughton on eräänlainen supersankari, naispuolinen James Bond, joka juo raakaa viinaa humaltumatta, kaataa naisia helposti ja voittaa jokaisen vastustajansa.

Stuntmiehenä ja -koreografina uransa tehneen David Leitchin tausta näkyy toiminnan sommittelussa ja rytmityksessä, joka tuo mieleen John Wickin (2014). Se ei ole ihme, sillä Leitch toimi kyseisen elokuvan apuohjaajana vaikka ei nimeään lopputeksteihin saanutkaan.

Atomic Blonde on tyylikäs ja kylmä väkivaltapiehtarointi, jota eivät juoni tai turha realismi häiritse.

J. K. SILVENNOINEN

Leffan voi vuokrata Elisa Viihteestä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Makepeace-vertaukset päähenkilön ulkonäössä ja alun autokohtauksessa lienevät tarkoituksellisia, joskin tekijät ainakin aiemmin olivat niistä hiljaa… en ole seurannut onko tilanne sittemmin muuttunut. Toiminta tuntui fyysiseltä ja tunnelma on kohdillaan. Budapest ei ole Berliini, vaikka sitä esittääkin mutta ei tuo juuri häiritse. Lisäksi voi kiinnittää huomiota aikakauden (merkki)vaatetukseen, jota ei taidettu kuitenkaan aivan hirveästi alleviivata. Ei ehkä täydellinen, mutta mikä nyt olisi. Kingsman Golden Circle oli paperia tähän verrattuna.

Kommentit suljettu.