Armoton maa

Leffa_Armoton_maa_820_tw

Ohjaus: Jussi Hiltunen. Pääosissa: Ville Virtanen, Antti Holma, Mikko Neuvonen. 2017.

Lasse (Ville Virtanen) on poliisi, joka eläköitymispäivänään joutuu lähtemään Lapin perukoille ihmisjahtiin, jonka osapuolina ovat hänen poikansa. Toinen heistä on äkkipikainen salametsästäjä (Mikko Neuvonen), toinen vankilasta juuri vapautunut tappaja (Antti Holma), joten helpompikin puhde isällä voisi olla.

Kolmikko edustaa westerneistä tuttua miestyyppiä, joka puhumisen sijaan mieluummin ottaa käsiinsä aseen ja oikeuden. Armottoman maan kaikki keskeiset hahmot ovat rikkinäisiä ja yksioikoisia mutta hyvin näyteltyjä. Etenkin Outi Mäenpää, Antti Holma ja Ville Virtanen ovat sisäistäneet hahmonsa ja luoneen niille menneisyyden, jota olemuksellaan ilmentävät.

Jussi Hiltusen ensimmäinen pitkä elokuva on harvinainen ja melko onnistunut suomalainen genre-elokuva, joka yhdistää nordic noirin kuvastoon lännenelokuvien asetelmia ja tematiikkaa. Pohjoisen rajaseudun yhdistäminen villiin länteen onnistuu huomattavasti tyylikkäämmin ja vakavammin kuin Aarne Tarkaksen sympaattisen huonoissa Pohjola-elokuvissa.

Lumisen erämään kylmyys, karuus ja kaikkialle säteilevä alakulo on kuvattu hyvin. Käsikirjoitus on hieman huokoinen ja kliseinen, mutta komea visuaalisuus ja hyvät näyttelijät vievät siltä huomion.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva katsottavissa Elisa Viihteen Vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone