”Ari Wahlsten on luonut kovapintaisen ja periksiantamattoman dekkarihahmonsa kansainvälisten mittapuiden mukaan” – arvostelussa uusi Kit Karisma -dekkari Ikinuni

Ari Wahlsten: Ikiuni – Crime Time 2021

TV- ja teatterimaailman monitoimimies Ari Wahlsten on kirjoittanut viidennen dekkarinsa. Ikiuni jatkaa mustaihoisen yksityisetsivän Kit Karisman tutkimuksia jet-setien ja julkkismaailman rikollisissa maailmoissa.

Tapahtumat sijoittuvat Helsingin hienostoalueille, rikkaiden ja kansainvälisten paparazzien ja oopperalaulajien monitasoiseen elämään. Ja vastapainoksi Wahlsten kuvaa rikollisten väkivaltaista arkipäivää vähemmän hienostuneissa piireissä.¨

Rikkaan ooppera-diivan, Katriina Viisparran, paparazzi-poika on saanut uhkauskirjeen, jota hän ei ota tosissaan. Kit saa hyväpalkkaisen toimeksiannon huolestuneelta äidilä ja tuskin Kit ehtii aloittaa jutun tutkimusta, kun Jan Viisparta jo murhataan.

Wahlsten liikkuu luontevasti ja asiantuntevasti yläluokkaisten suomalaisten elinoloissa. Kit Karisma on kansainvälinen, suorasukainen ja sarkastinen yksityisetsivä. Hän ei pelkää mitään eikä ketään. Wahlsten on luonut kovapintaisen ja periksiantamattoman dekkarihahmonsa kansainvälisten mittapuiden mukaan. Kitin puhetapa ja kuolemaahalveksiva asenne savuavien pistoolinpiippujen edessä muistuttaa monta ikimuistoista sankaria Philip Marlowesta Jack Reacheriin. Ja kuitenkin Kit Karisma on omansalainen, uniikki yksityisetsivä dekkarikirjallisuudessa.

Wahlsten kirjoittaa turhia viipyilemättä. Hän kuvaa tapahtumien ympäristöjä välillä hyytävän yksityiskohtaisesti ja julmien murhatöiden taustalla näkyy usein inhimillisiä piirteitä. Looginen, terävä analysointi vie Kit Karisman tutkimuksia vääjäämättä vaaratilanteesta toiseen.

Kit löytää murhatun paparazzin valokuvakokoelman. Kuvat ovat uskaliaita ja monet niistä paljastavat milloin kenenkin julkkiksen harha-askeleita. Karismalla on liiankin paljon ehdokkaita paparazzin murhaajaksi.

Tarinan edistyessä tutustumme herkullisiin ihmistyypeihin, joita Wahlsten osaa kuvata karhean tarkalla psykologisella otteella. Viinaan kallistuva entinen olympiahiihtäjä on elämäntuskainen, mutta sinnikäs mies. Gangsteripomo on kyltymätön ahneudessaan ja säälimätön tihutöissään. Seksiä ja salaisia suhteita Wahlsten viljelee harkitusti. Äärioikeiston päämääriä sivutaan tuskallisen todentuntuisesti.

Kirjan loppuselvityksissä Kit Karisma joutuu jälleen silmätyksin kuoleman kanssa. Ja paha saa palkkansa – vai saako?

Teksti: Jussi Wahlgren. Kuva: Juha Metso

Ikiuni on saatavilla äänikirjana ja e-kirjana. Kuuntele näyte tästä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone