Anni Lahe löysi itsestään muusikon lukiossa: ”Tajusin, että mähän pystyn tähän”

Helsinkiläinen laulaja ja lauluntekijä Anni Lahe on tehnyt musiikkia pienestä pitäen, mutta suurelle yleisölle hän tuli tutuksi vuonna 2017 Suomen Idolsista. Sen jälkeen hän on julkaissu neljä singleä. Mesta.net kysyi muusikon tuoreet kuulumiset.

Mustavalkoista-kappaleesi on mukana marraskuussa ensi-iltansa saaneessa Tarhapäivä-elokuvassa. Miten kappaleesi päätyi elokuvaan?

”Tää oli ihan super juttu! Muistan kun tää kerrottiin mulle keväällä palaverin loppuhuipennuksena, voi kun joku olis saanut mun naaman ikuistettua.Miten mä tän ymmärsin, oli niin että Solar Films oli lähestynyt levy-yhtiötäni Sonya, ja etsinyt loppuvuodesta tulevaan elokuvaan uutta musaa. Mun silloinen demo oli laitettu muiden joukossa eteenpäin, ja Tiina Lymi oli diggaillut sitä ilmeisesti isosti. Tuntui tosi hienolta, että oma tarina, jonka tarkoitin monitulkintaiseksi, päätyi lopulta leffatunnariksi.

Olet ollut lapsesta saakka tekemisissä musiikin kanssa. Mikä on tähän mennessä hienoin hetki musiikin parissa?

Voisin vastata tähän useammankin, kun en osaa päättää parhainta, mutta mieleen tuli se hetki, kun vanha lukiokaverini Rafael Elivuo otti yhteyttä ja ehdotti, että alettais duunaa musaa yhdessä. Olin ihan noviisi, ja kirjottanut aiemmin vaan englanniksi harrastusmielessä, joten se oli jännittävää ja ihanan viatonta aikaa tehdä musiikkia. Muistan sen tunteen, kun tajusin, että mähän pystyn tähän. Siitä sai alkunsa muun muassa Maistan sut, biisi jota edelleen rakastan syvästi.

Osallistuit Idols-kilpailuun vuonna 2017. Esiintymisesi sai haltioituneen vastaanoton. Oliko Idols sellainen kokemus kuin ennakkoon odotit?

Tavallaan oli, tavallaan ei. En muista kamalasti miettineeni ennakkoon millaista se tulisi olemaan. En ole siis koskaan seurannut aiemmin yhtäkään kautta, se ehkä helpotti sitä ettei ollut odotuksia tai pettymyksiä. Kokemuksena kokonaisuutena kuitenkin se oli juuri niinkuin olin toivonutkin, vielä vähän parempikin. Halusin tulla nähdyksi, ja se väylä vaikutti silloin parhaalta, kun se vaan ilmestyi eteeni oikealla hetkellä.

Ketkä ovat suurimpia esikuviasi ja innoittajiasi musiikin saralla?

Avril Lavigne on mulle se tyyppi, joka sai mut innostumaan sähkökitarasta ja siitä koko habituksesta. Joskus mä ajattelin, että haluun olla Suomen Avril Lavigne, samat nimikirjaimet ja kaikki. Nykyään haluaisin olla vain minä. Suomen Anni Lahe. Sanoin tuon juuri ääneen ja nauroin. Kuitenkin, Taylor Swift on toinen merkityksellinen hahmo, enemmän biisinkirjoituksen saralla. Ihailen hänen tarinoitaan, ja tapaansa kirjoittaa ne. Viisas nainen.

Tänä päivänä kuuntelen musiikkia aika laidasta laitaan, kunhan niissä on hyvät hookit tai lyriikat, jotka aiheuttavat mussa jonkin tunnereaktion. Kuuntelen tällä hetkellä esimerkiksi ruotsalaista Shy Martinia sekä amerikkalaista Carlie Hansonia.

Miten musiikillinen urasi jatkuu tästä eteenpäin?

Pitäähän tällä alalla olla pikkasen hullu, että jaksaa sykkiä kokoajan, löytää inspiraatiota tehdä musaa ja jatkuvasti ylittää itsensä. Sitä mä haluan kuitenkin tehdä, enkä tiedä edes mitä muuta tekisin. Nyt kirjoitetaan lisää musaa, julkaistaan sinkkuja, ja kun oikea paketti haluamallani tarinalla on valmis, haluan julkaista albumin. Mulle albumi on merkityksellinen asia, ja mä haluan, että se ei oo mikään juosten kustu sekasorto. Haluan käyttää siihen aikaa. Mut mennään sinkuilla ensin. Solmin myös sopimuksen Fullsteam Agencyn kanssa, ja alamme rauhassa rakentaa myös keikkapuolta. Niitäkin on odotettavissa ensi vuonna.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone