Anna Rimpelä koosti kirjan stand up -koomikkojen valituksista: ”Negatiivinen ajattelu on paljon houkuttelevampaa” – lue haastattelu

Anna Rimpelän uudessa Valituspalat (Otava) -kirjassa parikymmentä lavakomiikan ammattilaista käsittelee humoristiseen sävyyn erilaisia valituksen ja hämmennyksen aiheita.

Kyytiä saavat muun muassa löysät kättelijät, ainaiset yltiöpositiiviset, kärkkäät somejeesustelijat, pöntön ohi kuseskelijat ja näsäviisaat sananparsien sijoittelijat.

Stand up -ammattilaisten nauruhermoja kutkuttava ja totuuden siemeniä sisältävä luku- ja kuuntelukokemus.

Hei Anna. Mistä sait idean Valituskirjaan?

Anna: Halusin tehdä jotain tuntemieni stand up-kollegoiden kanssa. Pallottelimme kustantajan kanssa ideoita. Tuli ajatus lyhyistä ränteistä, teksteistä joissa koomikot kertoisivat mikä heidän mielestään on maailmassa pielessä. Mikään aihe ei olisi liian pieni tai suuri. Tekstien tyyli kirkastui kun keksin nimen Valituspalat. Äänikirja tuntui sopivalta muodolta, koska koomikot näin pääsivät myös äänellään antamaan panoksensa kirjaan.

Kirjassa valitetaan meille kaikille tuiki tutuista ihmistyypeistä ja asioista ja tuloksena on hulvattoman hauskaa luettavaa ja kuunneltavaa. Millaisena huumorin lajina pidät valittamista?

Valittamisessa hauskaa on asenne, jokin aihe ärsyttää niin paljon että tekee mieli valittaa ja kyseenalaistaa. Valittaminen on myös hyvin passiivista toimintaa, itse asialle tuskin tehdään mitään, kunhan valitetaan. Kirjassa esiintyvien koomikoiden aiheet ovat ennalta-arvaamattomia ja vinksahtaneita. Toisaalta ne ovat juuri sellaisia mitä moni miettii ja samaistuu. Tulee reaktioita että aivan! muakin ärsyttää tuo! Joku voi myös löytää uuden ärsytyksen aiheen itselleen kuuntelemalla näitä valituksia.

Valittaminen on myös aika hedelmällinen huumorin laji siinä mielessä että kyllähän negatiivinen ajattelu on paljon helpompaa ja houkuttelevampaa kuin positiivinen. Ja myös todella paljon kiinnostavampaa ja paljastavampaa. Mikä jäytää ketäkin. Kuunnellessa näitä valituksia voi olla myös vapauttavaa ajatella, että aa, no tuo ei kyllä ärsytä minua.

Olet julkaissut aiemmin kaksi mummohuumoria sisältävää Aino Ritari-romaania: Pitkään meni ihan hyvin ja Tilanne päällä, Aino Ritari! Millaisen lukijakunnan ja palautteen olet saanut?

Uskollisen! Saan paljon viestejä, joissa odotetaan seuraavaa osaa. Se on mahtavaa. Olen ymmärtänyt että kirjojani lukee monen ikäiset ihmiset, parikymppisistä senioreihin. Saan aika paljon viestejä kuinka he ovat nauraneet ääneen kirjoja lukiessaan, se lämmittää tämmöistä lavakoomikkoa joka elää nauruista.

Arvokkaita ovat myös sellaiset palautteet kun joku on sairaalassa mieli maassa lukenut kirjaa ja pystynyt nauramaan, tai se kun joku oli löytänyt kirjoista ihanan armollisuuden, että tuollainenkin säätäjä kuin Aino Ritari voi ja saa vanhana olla, että kaikki ovat osa tätä yhteiskuntaa sellaisina kuin ovat.

Kuinka kirjallinen urasi jatkuu tästä edespäin?

Maaliskuussa Otavalta tulee satukokoelma Nuku hyvin, jossa olen mukana kertomuksella Niilo Nenäkarvasta. Satujen kirjoittaminen kiinnostaisi kyllä enemmänkin. Todennäköisesti kirjoitan seuraavaksi kolmannen Aino Ritarin ja ideoin samalla mitä hauskaa keksisin äänikirjapuolelle.

Kertoisitko vielä lopuksi, mitä kirjoja olet itse lukenut tänä syksynä?

Tällä hetkellä on kesken Tuomas Kyrön Kirjoituskonevaras ja Kari Hotakaisen Tarina.

Olen lukenut syksyn aikana myös Miika Nousiaisen Pintaremontin, Janne Sarjan Läpimurtoteoksen, Arttu Tuomisen Hyvityksen, Matti Patrosen Mr. Finlandia-ehdokkaan, Trevor Noahin Laittoman lapsen, Jonas Bonnierin Lahkomurhat sekä Emmi Pesosen Maailman kaunein sana -kirjan

Valituspalat -kirja on saatavilla e-kirjana ja äänikirjana. Kuuntele näyte täältä.

Fakta: Anna Rimpelä (s. 1978) on pohjalaistaustainen helsinkiläinen näyttelijä-koomikko ja kirjailija. Hän haaveilee rikosetsivän ammatista ja on alati huolissaan omista hautajaisjärjestelyistään. Hänen esikoisteoksensa Pitkään meni ihan hyvin (2018) sai ihastuneen vastaanoton.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone