Ammattimainen Muse esiintyi Provinssissa

”21 823 Scandinavian album and concert ticket buyers have such a terrible taste of music”. Suunnilleen näin luki takavuosina erään debyyttialbuminsa julkaisseen brittibändin mainoksessa. Sarkastisen väitteen tueksi oli nostettu sitaatteja merkittävien musiikkilehtien arvioista, joissa bändiä raadeltiin Radiohead-plagiaattina murskaavin sanankääntein. Kritiikistä huolimatta bändi oli löytänyt ihailijansa myös Pohjoismaista, mitä mainoksen yhteenlaskettu konserttikävijöiden ja albumien ostaneiden ihmisten määrä alleviivasi. Ei siis aivan toivoton bändi.

Eilen tuo ”toivoton bändi”, Muse, toi vihdoin rocksirkuksensa maailmanpyörän kupeeseen noin 18 000 provinssivieraan ulottuville. Törnävänsaaren vierailua on yritetty aiemminkin, sillä vuonna 2001 Muse joutui perumaan keikkansa. Tänä päivänä voi huvittaa, että korvaajaksi hälytettiin toinen brittibändi, My Vitriol.

Provinssin sateisessa illassa Musen tavaramerkit, Matthew Bellamyn vyöryvä fuzz-kitara ja herkkä falsetti, basisti Chris Wolstenholmen kulmikas basso ja rumpali Dominic Howardin ilmeikäs rummutus saivat taustatukea isoista screeneistä, konfettisateesta ja jättipalloista. Bändin musiikki sisältää itsessään niin paljon tunnetta ja paisuttelua, että bändistä oli vaikea nähdä muuta kuin ammattimaisesti toteutetun suureellisen shown. Militaristisella Psycholla käynnistynyt ja yleisöä tanssittanut Knight Of Cydoniaan päättynyt keikka kätki sisälleen hittejä tasaisesti bändin uran varrelta sivuuttaen kuitenkin täysin debyyttilevy Showbizin. Odotetusti yleisöä villitsivät muun muassa Victorious, Supermassive Black Hole, Starlight ja Time Is Running Out.

Stockholm Syndromen kertosäkeen arpeggioita kuunnellessa Muse havahdutti miettimään bändin kehityskaarta ja sen mahdollista päätepistettä. Bändi on singonnut avaruusrockinsa tasolle niin korkealle kuin mahdollista ja se käyttää paisuttelunsa keinoja pienin variaatioin. Supermassive Black Holen kaltaisista Prince-flirttailuista Muse on siirtynyt luontevasti yhdistämään rockin perintöä ja ajan hengen mukaista elektronista musiikkia. Provinssissa tämä sekoitettiin keikkaa elävöittäneisiin taustavideoihin. Tuloksena oli saumaton ja viihdyttävä  tunteellinen keitos, valmiiksi paketoituna. Virheettömyydestä huolimatta keikka lienee yksi muiden joukossa niin bändin kuin yleisön puolelta. Tämä oli ainoa ristiriita suureellisena ja tunteikkaana soineen bändin esiintymisessä.

Muse_photo_TomiPalsa2 Muse_photo_TomiPalsa3

Kuvat: Provinssi / Tomi Palsa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone