Amaranthe: Massive Addictive

massive add

Allekirjoittanut on kääntänyt takkia ruotsalaisen ”humppametalliorkesteri” Amaranthen suhteen. Vielä edellisen Nexus-kiekon kohdalla suojakilvet olivat ylhäällä  ja kilpikonnapuolustus pyrki estämään Amaranthen ABBA-metallin lähentelyt. Kolmannen albumin pyöriessä soittimessa, on pakko nostaa kädet kohti Isoa Ukkoa ja huutaa ”I believe, I believe”. Amaranthen Massive Addictive aiheuttaa addiktiota, kiekko tuntuu kestävän tehopyöritystä yllättävän hyvin. Puseroon tarttuvat kertsit aiheuttavat massahysteriaa ja erityisesti huomio kiinnittyy ilmeikkään valovoimaiseen vokaaliosastoon.

Elize Ryd on tutun tehokas mutta miesäänissä on huomaavinaan suurimmat rimannostot. Huutovokaaleihin on saatu äijäkerrointa ja vahvat selväjärkiset miesvokaalit tuovat viisuihin lisä-arvoa. Kun syntikoihin on vielä saatu värikylläisyyttä ja pahimmat eurodance-nytkyttelyt on unohdettu, Amaranthen Massive Addictive alkaa olla lähellä parasta mahdollista pop-metallin pirskahtelua.

Niin, onhan Amaranthe kiiltokuvamaista pop-hattaran työstämistä, jopa harmitonta. Mutta, dieettimetalliksi Amaranthe on pirun koukuttava tekele. Bändissä on iloa, ennakkoluulotonta asennetta ja iso annos ABBA-huumaa. Kiekon alku, neljä ensimmäistä viisua, on suorastaan hengästyttävä tykitys turbobuustattua rokkimetallia. Värikylläistä, ammattitaitoista, leikittelevän kevyttä mutta samalla mutkattoman viihdyttävää. Nimibiisi Massive addictive on kuin Lacuna Coil testailemassa ABBA-coveria. Dynamite on hieman tukossa ”massiivisen” skebavyörytyksen paineessa mutta Drop dead synical riisuu aseista tehokkaan dancebiitin avittamana ja kertosäe jää korvien väliin kuin tatuoituna.

Suoraviivainen Digital word on hetkittäin kuin pophenkisen tyttöbändin ja Turmion Kätilöiden ristisiitoksen kiero lopputulos. Allekirjoittaneen suosikiksi nousee ärhäkkää asennetta ja ylimakeaa söpöilyä tehokkaasti yhdistelevä An Ordinary abnormality – huimaa laulajien ilotulitusta.

Amaranthen tehokas ääripäiden yhdistely tuo mieleen Japanin J-rockin parhaat puolet. Mörrimöykky ja makeileva aurinkoisuus toimivat samassa lauseessa. Massive Addictiven soundimaailmassa riittää korvakarkkia pitkäksi aikaa. Kyseessä ei ole kertakäyttöhyödyke.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone