A Perfect Day ★★★☆☆

a perfect

A Perfect Day. Ohjaus: Fernando Leon de Arano. PO: Benicio del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Melanie Thierry. 102 min. K12. 2015.

perfectday-xlarge

Espanjalainen ohjaaja Fernando Leon de Arano käsitteli mainiosti työttömyyttä ruohonjuuritason näkökulmasta elokuvassaan Maanantain auringossa. Ohjaaja tekee vastaavan tempauksen Jugoslavian savuaville raunioille, Bosnian sodan loppuvaiheisiin sijoittuvalla A Perfect Day -elokuvallaan. Tarina perustuu Lääkärit ilman rajoja -kuvioissa mukana olleen Paula Fariasin teokseen, aitoihin havaintoihin.

Elokuvassa seurataan avustusjärjestön asialla liikkuvan sekalaisen porukan tavallista vuorokautta kofliktialueen kulisseissa. Tärkeää ei ole niinkään näyttelijöiden edesottamukset vaan mitä tapahtuu ohessa ja taustalla. Hajanaisen juonen liikkeelle panevaksi voimaksi osoittautuu ruumis kaivossa ja nuoren pojan kadonnnut jalkapallo. Kun porukka saadaan liikkeelle, road tripille, ohjaaja kuljettaa henkilöhahmojaan surullisen ja suorastaan lannistavan todellisuuden keskellä. Kun veli on noussut veljeään vastaan, haavat vuotavat vielä pitkään suurissa saleissa sovittujen rauhansopimusten jälkeen. Pienen ihmisen arki ei muutu rauhaan käskemällä.

Ohjaaja on valinnut elokuvan pohjavireeksi komediallisen draaman. Vaikeat ja raastavat aiheet törmäävät paikoin rankkaan huumoriin. Kolahdus on väistämätön ja tunnetilojen yhteensovittaminen kangertelee. Rock raikuu surkeuden keskellä. Käsikirjoitus vaikuttaa kuvauspaikalla kokoon kyhätyltä. Muutamissa kohtauksissa on aistivinaan näyttelijöiden improvisointia. Vuoropuhelussa on jaarittelua ja supermalli Olga Kurylenko on turhake. Mutta, Benicio del Torolla ja Tim Robbinsilla näyttää olevan hauskaa. Robbins on kuin suoraan M.A.S.H-sarjan kuvauksista lainassa. Miehen varttihullu olemus tuo mieleen Bill Murrayn lakonisen roolihahmon Rock the Kasbah -leffassa. Benicio del Toro sopii asiallisesti kaiken kokeneen naistennaurattajan rooliinsa.

Vaikka elokuva on kuvattu Espanjassa, ympäristö on autenttisen oloista tuhon jälkeistä kuvastoa. Tarina ei kaunistele tai osoittele sormella. Ehkä suurimmat kurat saa niskaansa kansainväliset rauhanturvajoukot, jotka näyttäytyvät vain yhteiseurooppalaisen politiikan pelinappuloina. Byrokratia on pop.Lukemattomien raja-aitojen konfliktissa omaa etuaan ajavia hahmoja löytyy kaikkialta. Tavallisen ihmien rooliksi jää selviytyä. Ohjaaja ei välty hienoiselta saarnaamiselta mutta lopputulos pyhittää keinot. A Perfect Day tuo kouriintuntuvasti iholle kriisialueen lainalaisuudet. Arki muuuttuu eloonjäämiskamppailuksi ja yksinkertainenkin toimenpide vaatii valtavia ponnistuksia. Lopputuloksena on turhautuminen, yhä uudelleen. Päätä jaksaa lyödä seinään vain hiuksenhienojen toivonpilkahdusten ansiosta. Puutteistaan huolimatta A Perfecrt Day on tärkeä elokuva.

 

Elokuva vuokrattavissa Elisa Viihteessä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone