A Most Wanted Man

A Most Wanted Man. O: Anton Corbijn. Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Willem Dafoe, Rachel McAdams. 122 min. K-12.

r_

Hampuriin saapuu Venäjältä laittomasti tsetseenipakolainen, jolla epäillään olevan kytkentöjä terrorismiin. Peräänsä hän saa kaupungissa parveilevat Saksan, CIA:n ja Interpolin agentit.

A Most Wanted Man on Anton Corbijnin uran paras ohjaus ja samalla onnistuneimpia John le Carré -filmatisointeja Martin Rittin elokuvan Mies kylmästä (1965) ja Tomas Alfredsonin tyylikkään Pappi lukkari talonpoika vakoojan (2011) kanssa.

9a831694827926f292302109fc400ff68bea5956

Kyynisessä ja melankolisessa vakoojadraamassa ei kuulla laukauksia tai nähdä henkeäsalpaavia stuntteja tai takaa-ajoja. Toiminnan sijaan elokuva on poliittinen ja psykologinen kuvaus kansainvälisen tiedustelutoiminnan kyseenalaisesta etiikasta ja keskinäisestä kilpailusta, jossa monet muut asiat nousevat ihmisoikeuksia, kunniallisuutta ja kansallista turvallisuutta tärkeämmiksi.

Näyttelijät ovat kautta linjan hyviä, mutta suurimman huomion vie luonnollisesti erinomainen Philip Seymour Hoffman viimeiseksi jääneessä pääroolissaan työlleen omistautuneena, alkoholisoituneena ja huonovointisena tiedusteluvirkailijana, jonka olemukseen Hoffmanin verestävät silmät, kalpeus ja ikäistään kaksikymmentä vuotta vanhemman näköinen olemus sopivat.

J. K. SILVENNOINEN

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone