A Monster Calls ★★★½☆

AMonsterCalls_800d

A Monster Calls. Ohjaus: J. A. Bayona. PO: Lewis MacDougall, Felicity Jones, Liam Neeson, Sigourney Weaver. 104 min. K12. 2016.

Fantasia-aineksia sisältävä draama A Monster Calls perustuu samannimiseen Patrick Nessin kirjoittamaan nuortenkirjaan. Kyseessä on espanjalaisen J. A. Bayonan kolmas elokuva ja samalla visuaalista paluuta Orpokodin kuvioihin. A Monster Calls ei ole kauhua tai edes fantasiaa – vahva kasvudraama seuraa nuoren pojan rimpuilua liian suuren uutisen kanssa. Åiti on vakavasti sairas ja asian käsittelyyn taiteellisesti lahjakas nuorukainen tarvitsee yliluonnollisia voimia.

Poikavuosien ja miehuuden välissä oleva Conor (Lewis MacDougall) ei pelkää keskiyöllä paikalle rymistelevää puuhirviötä mutta äidin vaikea sairaus herättää kauhua. Puuhirviö tuo tarinaan kysymyksiä ja elokuvan edetessä myös vastauksia. Visuaalisesti näyttävät fantasiajaksot sisältävät myös vaikuttavia vesivärimaalauksia muistuttavia animaatiokohtauksia. Vaikka puuhirviö ja fantasiamaailma ovat vahvoja osatekijöitä, tarina ankkuroidaan tiukasti arkiseen sairaskertomukseen ja nuoren pojan kyvyttömyyteen käsitellä elämää suurempia kysymyksiä. Puuhirvio on tullut auttamaan ja tarinan edetessä puuhirviön juuret löytyvät lähempää kuin voisi kuvitella. Vieläpä täysin arkimaailmasta.

Bayonan tarinankerronnassa sentimentaalisuus menee paikoin yli. Kyyneliä puristetaan turhankin aktiivisesti. Kuvat ovat näyttäviä ja ankeus on riipaisevan arkista. Koulukiusattua herkkää poikaa esittävä Lewis MacDougall onnistuu mainiosti mutta elokuva kärsii Sigourney Weaverin esittämän isoäidin jäykästä pökkelömäisyydestä. Myös Rogue One: A Star Wars Story –tähti Felicity Jonesin esittämä sairauden vaivaama äitihahmo jää kovin laimeaksi keijukaiseksi. Puuhirviölle ääntään lainaava Liam Neeson jyrisee kuin ukkonen mutta näyttelijöiden osalta A Monster Calls on Lewis MacDougalin soolosuoritus

Vertailu Guillermo del Toron Pan’s Labyrinth -elokuvaan on väistämätöntä mutta A Monster Calls käyttää fantasiaelementtejä hillitymmin ja harkitusti. Yliluonnollinen ei vie huomiota pois itse sydäntä repivästä tarinasta. Puuhirviön taustoittaminen vahvasti äitiin hälventää myös epäilyksiä fantasiamaailman mielekkyydestä. A Monster Calls on visuaalisesti upea ja ajatuksia ruokkiva kasvukertomus, joka vetoaa tunteisiin jokaisessa käänteessä. Suoranainen pateettisuus onnistutaan ohittamaan vain vaivoin. Perhe-elokuvana A Monster Calls on parhaimmillaan, sillä pelkästään aikuisen silmälle elokuva on turhan alleviivaava. Erityishuomio myös Fernando Velázquesin vaikuttavalle musiikille joka tukee onnistuneesti dramaattista tunnelmaa mutta ei rakentele mörköjä tyhjästä ja antaa myös sijaa lohdutukselle.

J.A.Kaunisto

Elokuva vuokrattavissa Elisa Viihteessä

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone