A Dog’s Purpose

dog's purpose

A Dog’s Purpose. Ohjaus: Lasse Hallström. PO: Britt Robertson, Peggy Lipton, K.J. Apa, Dennis Quaid. 96 min. K12. 2017.

Lasse Hallström on ohjannut urallaan sydämeen osuvia elokuvia kuten Elämäni koirana, Gilbert Grape, Oman elämänsä sankari, Pieni suklaapuoti ja vaikkapa Hachiko – Tarina uskollisuudesta. Hallströmin elokuvissa on yleensä sydäntä – lause joka sopii myös perhe-elokuvaan A Dog’s Purpose.

Jotta katsoja pystyy nauttimaan Hallströmin tarjoamasta tuoreimmasta tunteellisesta vuoristoradasta, on hyväksyttävä muutama reunaehto. A Dog’s Purpose -elokuvan kohdalla uskottavuudelle ei kannata antaa liian suurta painoarvoa. Kun tarinassa koira nimeltä Bailey etsii (koiran) elämän tarkoitusta useiden ihmisten ja useiden elämänkaarien kautta (kyllä vain, koira syntyy muutaman kerran uudelleen tietoisuutensa säilyttäen), katsojan pitää venyttää arkitodellisuuden rajoja. Lisäksi Hallströmin ohjaus kärsii koiran eri elinkaarien ja rotuvariaatioiden aihettamasta ihmishahmojen tuhlailusta – ihmisiin ei ehdita tutustua kunnolla. Suuri mutta on myös elokuvan saama huono julkisuus kuvauksissa sattuneen välikohtauksen johdosta. Verkkoon vuotaneella videolla vastentahtoinen saksanpaimenkoira pakotettiin vesielementin sisältäneeseen kohtaukseen  – heittämällä koira väkisin veden varaan.

Lähes jokaisessa elokuva-arviossa (englanninkielisissä) asia on nostettu esille. Kaltoinkohtelun vuoksi elokuvan ensi-illan tienoilla puuhattiin varsinkin Yhdysvalloissa boikottitoimia. Ohjaaja kielsi hyväksyneensä tapahtuneen. Hallström ei kuulemma ollut paikalla kohtausta kuvattaessa.

Mutta, epäuskottavuuksista, tarkoituksellisesta itkettämisestä ja ylitsevuotavasta sentimentaalisuudestaan huolimatta elokuva on ihastuttavan hyväsydäminen ja ”onnellinen loppu korvaa kaiken” -tyyppinen perhe-elokuva. Koiranäyttelijät ovat poikkeuksetta mainioita. Koiran suuhun laitetaan paikoin hieman outoja lauseita mutta humoristiset heitot osuvat myös kohdalleen. Ihmisten elämästä tehdään kuitenkin kovin hampaattomia huomioita – hauskoja tosin. Elokuva kierrättää kaikki mahdolliset eläinelokuvien kliseet mutta temppu tehdään luontevasti. Ihmisnäyttelijöiden osalta suuret ilonaiheet ovat vähissä mutta kenenkään naama ei myöskään ärsytä.

Vaikka elokuvan koira kokee useamman uudelleentulemisen, tarina kiertyy kuitenkin ensimmäisen isännän elämänkaaren ympärille. Elokuva toimii alussa mainiosti nuoruuden rakkauden ja itsenäistymisen kuvauksena – kunnes koira kuolee. Kuvioon tulevat uudet isännät ja emännät, joita ei esitellä riittävän hyvin. Tuntuu kuin tarinassa pelattaisiin vain aikaa – jotta nuori isäntä ehtii varttua ja kokea kovaa elämän koulua. Muiden elämien läpikäynti olisi voitu tehdä vain nopeana läpijuoksuna.

A Dog’s purpose on luonteeltaan elokuva, joita joko rakastaa tai vihaa. Suorastaan paatoksellisen tunteellisena kuoleman ylittävänä kaveri-ja rakkaustarinana elokuva on mainio. Koiraelokuvana leffa on sympaattinen mutta uskottavuuden kanssa on suuria ongelmia. Perhe-elokuvana A Dog’s Purpose on kuitenkin rakastettava tuttavuus.

J.A.Kaunisto

Elokuva vuokrattavissa Elisa Viihteessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone