95-elokuvan ohjaaja Aleksi Mäkelä suostui tehtävään pitkän mietinnän jälkeen – ”Lähtötilanne oli kutkuttava”

Elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä muistaa hyvin toukukuisen illan vuonna 1995, jolloin Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon MM-kullan.

Hän katsoi MM-finaalin kotonaan Helsingin Kruunuhaassa kaveriensa kanssa. Ottelun jälkeen  koko kööri lähti juhlimaan voittoa keskustaan yli sadan tuhannen suomalaisten ohella.

”Sellaista huumaa ei voi kokea enää koskaan. MM-voitto oli niin pitkän tien tulos, että kukaan ei ollut uskoa sitä todeksi. Sinä iltana sioita katsottiin läpi sormien ja kaikki olivat kavereita keskenään. Jopa HIFKin ja Jokerien fanit juhlivat yhdessä” Aleksi Mäkelä naurahtaa.

Nyt  Mäkelä on ohjannut historiallisesta maailmanmestaruudesta kertovan 95-elokuvan. Hän ehti jo kertaalleen kieltäytyä tarjouksesta. Lopulta hän tarttui tehtävään pitkän mietinnän jälkeen.

”Kuvausten alkaessa minuun iski tunne, että nytkö se sitten vihdoin tapahtui, että löin kirveen kiveen oikein kunnolla”, Mäkelä naurahtaa.

”Tiesin, että aihe herättää tunteita ja elokuvasta tulee paljon sanomista. Suomesta löytyy pari miljoonaa ihmistä, jotka tietävät minua paremmin kuinka tämä elokuva olisi pitänyt tehdä. Uskalsin lähteä mukaan pitkän kokemukseni ansiosta. Olen nähnyt ylä- ja alamäet. On tullut kehuja ja turpaankin.”

95 uusi kuva

Pelkän kiekkoelokuvan sijaan 95-elokuvaan haettiin erityyppisiä oheistarinoita todellisesta elämästä. Elokuvassa on lähes sata puheroolia.

”Hyvällä sanottuna nyt ei olla klassisen elokuvan äärellä. 95 on tunne-elokuva, jossa ei sinänsä ole juonta ja kaikki suomalaiset tietävät lopputuloksen”, ohjaaja luonnehtii.

”Jos olisimme tehneet pelkän lätkäleffan, peli olisi pitänyt kuvata uusiksi. Se vaihtoehto suljettiin pois heti alussa. Päätimme sijoittaa elokuvan sisälle itsenäisiä tarinoita. Tavallaan teimme minielokuvia elokuvan sisälle pala kerrallaan. Elokuvakokonaisuus muovautui vasta leikkauspöydällä.”

Leijonien jääkiekkojoukkue koostuu elokuvassa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta amatöörinäyttelijöistä. Mäkelän mukaan lähtötilanne oli jännittävä.

”Tiesin, että Suomesta löytyy muutamia ammattinäyttelijöitä, joilla on pitkä lätkätausta, mutta heistä ei saanut millään kasattua joukkuetta. Jengi kasattiin viime helmikuussa ja he pitivät yhteisiä jääharjoituksia toukokuuhun saakka. Käsittääkseni heillä oli vilkasta saunailtaelämää, joka oli elokuvan kannalta hyvä asia. Sen ansiosta porukka hitsautui yhteen.”

”Joukkueen symbioosi oli hyvä, kun mukana oli entisiä ammattipelaajia, jotka opastivat näyttelijöitä pukukoppielämään. Vastaavasti näyttelijät antoivat heille vinkkejä näyttelemisestä”, Mäkelä kehuu.

95-elokuva sai ensi-iltansa elokuvateattereissa 25.12. Lue myös:

Mika Nieminen ei ole katsonut uusintana vuoden 1995 MM-finaalia – ”95-elokuvan olen katsonut kahdesti, joten nyt on muisteltu tarpeeksi”

Joel Hirvonen nappasi roolin 95-elokuvasta ilman pitkää kiekkotaustaa – vaikeinta oli oppia ”Jutin murretta”

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone