Arvostelussa ylistetty A Star Is Born

star is born 2

Tutun tarinan onnistunut sovitus 2000-luvulle

Päihderiippuvainen miestähti auttaa jälleen kerran naisen huipulle ennen omaa romahdustaan.

A Star Is Born. Ohjaus: Bradley Cooper. Pääosissa: Lady Gaga, Bradley Cooper. 136 min. K12.

  1. On alkoholisoitunut mies, joka on viihdetaivaan huipulla. 2. On lahjakas nainen, joka haaveilee tähteydestä. 3. Mies ja nainen rakastuvat. 4. Heidän uransa alkavat kulkea eri suuntiin.

Äkkiseltään ajattelisi, ettei edellä kuvattu juonikuvio ole kovin erikoinen. Mutta jotain erityistä siinä lienee, sillä samasta asetelmasta on tehty jo neljä A Star Is Born -nimistä elokuvaa, lukuisista variaatioista puhumattakaan.

Vuoden 1937 melodraamassa Janet Gaynorin esittämä maalaistyttö pyrki elokuvatähdeksi, ja myöhemmin kaava toistui Judy Garlandin tähdittämässä musikaalissa (1954). Vuoden 1976 versiossa pääparin muodostivat Kris Kristofferson ja Barbra Streisand, mutta tapahtumat sijoitettiin nyt musiikkimaailmaan.

Uusin A Star Is Born tarjoaa pääosanesittäjilleen mahdollisuuden osoittaa monipuolisuuttaan. Se on paitsi Stefani Germanotta alias Lady Gagan ensimmäinen iso elokuvarooli myös Bradley Cooperin esikoisohjaus. Molemmat olivat mukana tekemässä myös elokuvan musiikkia.

Alkoholin marinoima kantrirokkari Jackson Maine (Cooper) kärsii tinnituksesta ja kodittomuudesta sanan vertauskuvallisessa merkityksessä. Hän on juuri sellaisen rentun perikuva, johon joillakin naisilla on kuulemma taipumus retkahtaa. Jälkimmäistä edustaa Ally (Gaga), jonka ura lähtee nousuun, mutta hintana ovat kärsiminen aviomiehen päihdeongelmista ja tuotantoportaan muotteihin sopeutuminen.

A Star Is Born toistaa kaavan, jossa kuuluisuus näyttäytyy nollasummapelinä: tähden syttyessä toisen on sammuttava. Melodraaman ja musikaalin yhdistelmä kulkee kovin tuttuja polkuja mutta tekee sen keskimääräistä Hollywood-romanssia koskettavammin ja taitavammin.

Lady Gagan lauluääni ei yllätä ketään, mutta Bradley Cooper on kitaristina ja laulajana iloinen yllätys.  Hän on onnistunut tuottamaan lauluääneensä uskottavasti vuosien keikkailun ja hotellihuonekittauksen hiekkapaperin vaikutukset.

Kappaleet ovat pääosin radiosoittoon sopia ja helposti unohtuvia. Niistä onnistunein on elokuvassa kolme kertaa kuultava Shallow, jota Lady Gaga oli sanoittamassa ja jonka tuottajana hän toimi. Se palkittiin parhaan kappaleen Oscarilla, Golden Globella ja Critics’ Choicella.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa A Star Is Born Elisa Viihde Vuokraamosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone